Babičkina klasika: VEĽKONOČNÉ domáce šišky z rúry posypané vanilkovým cukrom.

Šišky sú známou sladkosťou, ktorú milujú všetky deti aj dospelí. V niektorých krajinách sú bežnejšie donuty, ale my si radi dáme plnené okrúhle šišky, ktoré sú posypané práškovým cukrom a chutia lahodne.

Reklamy

Ak si chcete zamaškrtiť a vrátiť sa do detstva, pripravte si podľa tohto receptu vlastné domáce šišky. 

Naplniť ich môžete marmeládou, čokoládou alebo ovocím, určite si pochutnáte.

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 350 g múky (hladkej)
  • 180 ml horúceho mlieka
  • 10 g suchého droždia
  • 1 lyžica nesoleného masla
  • 80 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička muškátového oriešku
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Pre polevu (voliteľné)

  • vanilkový cukor
  • čokoládová poleva

Takto budeme v recepte postupovať:

  • Nalejte tretinu horúceho mlieka do veľkej misky.
  • V malej miske kombinujte zvyšok mlieka s cukrom a maslom. Pridajte do veľkej misky, premiešajte. Pridajte vajcia a kvasnice, premiešajte až do hladkej zmesi.
  • Postupne pridajte múku, muškátový oriešok a soľ a premiešajte, kým nie je zmes hladká. Ak je cesto lepkavé, pridajte múku.
  • Cesto prepracujte rukami po dobu 5 minút / kým cesto nie je tvárne, elastické. Vytvorte veľkú „guľu“, vložte ju do mierne natretého hrnca s olejom (nemal by lepiť), zakryte potravinárskou fóliou a nechajte cesto kysnúť, až sa zdvojnásobí.
  • Cesto vyvaľkajte, nenechávajte ho príliš vysoké, v rúre sa zväčší. Pomocou poháru vyrežte z cesta kolieska.
  • Predhrejte rúru na vysokú teplotu. Plech vyložte papierom na pečenie a naň položte šišky. Zakryte čistým uterákom a nechajte 45 minút.
  • Pečte šišky v rúre po dobu 7-10 minút, nechajte ich vychladnúť a nakoniec ich polejte polevou a posypte cukrom.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: andreilaslau.ru

 

Reklamy