Dnes sme si pre Vás pripravili výborný recept na chutný a jemný, medový koláčik, ktorý sme si u nás doma okamžite zamilovali.
Reč je o výbornom zákusku „Albinita“ , ktorý chutí naozaj skvostne.
Pripravte si ho aj vy a potešte seba aj celú Vašu rodinu.
Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať tieto ingrediencie:
Na krém budeme potrebovať:
- Krupica 150 g
- Cukor 570 g
- Mlieko 600 ml
- Maslo 250 g
- Citrón 1 ks
- Vanilkový cukor 1 vrecúško
- Kyslá smotana 1 lyžica
Na základ budeme potrebovať:
- Múka hladká 550 g
- Vajcia 1 ks
- Cukor 150 g
- Maslo 60 g
- Mlieko 3 lyžice
- Med 3 lyžice
- Jedlá sóda 1 lyžička
Takto budeme v recepte postupovať.
- Do misky použiteľnej na vodný kúpeľ rozklepnite vajíčko, pridajte k nemu cukor, maslo, jedlú sódu, prilejte mlieko a med. Všetky prísady dôkladne rozmiešajte a postavte do vodného kúpeľa. Zahrievajte a nepretržite miešajte, kým sa suroviny nespoja a nezhustnú do krémovej konzistencie. V tú chvíľu vyberte misku z vodného kúpeľa a postupne za stáleho miešania prisypávajte múku. Pevné cesto, vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu, ľahko ho prepracujte rukami a rozdeľte ho na 4 rovnako veľké časti. Každú z nich potom vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát o veľkosti vášho plechu na pečenie.
- Vyložte si plechy papierom na pečenie a položte na ne pláty cesta, ktoré po celom povrchu poprepichujte vidličkou, aby nemali tendenciu pri pečení napučiavať. Takto pripravené pláty cesta dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 ° C po dobu asi 5 až 6 minút. POZOR, majú sklon rýchlo sa spáliť. Upečené pláty nechajte vychladnúť.
- Mlieko nalejte do kastróla, priveďte do varu a pridajte vanilkový cukor, ostrúhanú kôru z citróna a cukor. Za stáleho miešania ďalej varte a prisypávajte postupne tiež krupicu. Varte, kým nevznikne hustý krém. Ten potom odstavte a nechajte ho vychladnúť.
- V inej miske našľahajte maslo a pridajte lyžicu kyslej smotany a citrónovú šťavu. Premiešajte.
- Umiestnite na podnos prvý plát cesta a navrstvite naň polovičné množstvo vareného krému. Na ten položte druhý plát cesta, ktorý namažte maslovým krémom s citrónovou šťavou, potom príde tretí plát a zvyšok krému a na neho posledný plát. Vložte koláč do chladničky cez noc stuhnúť . Posypeme práškovým cukrom.
Máme hotovo.
Mňam!
Prajeme Vám dobrú chuť.
Zdieľajte tento recept a potešte svojich priateľov, ktorý si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na Našu stránku pre nové recepty na každý deň.
zdroj: www.kiloretete.ro/dulciuri-prajituri/prajitura-albinita-reteta-clasica-cu-foi-cu-miere-o-bunatate-de-reteta