Sviečková, ktorá v našej rodine koluje už celú dekádu – sekaná s krémovou omáčkou

Ak máte chuť na tradičné chute v modernejšom šate, táto šťavnatá sekaná so sviečkovou omáčkou vás dostane!🍽️

Reklamy

Pripravili sme recept, ktorý spojí domáce pohodlie s vôňou nedeľného obeda.

Ingrediencie:

Na mäsovú zmes (sekanú):

1 kg mletého mäsa (ideálne pol na pol – bravčové plece a hovädzí krk)

½ strednej cibule, najemno nasekaná

dve vajcia

2 strúčiky cesnaku, pretlačené

2 PL strúhanky

1 ČL sušenej majoránky

½ ČL drvenej rasce

½ ČL mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)

1 ČL soli (alebo podľa potreby)

Voliteľne: 1 ČL korenia na mleté mäso

Na sviečkovú omáčku:

1 väčšia cibuľa, nasekaná

350 g mrazenej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)

cca 4 PL oleja alebo bravčovej masti

2 PL kryštálového cukru

2 ks bobkového listu

4–5 guličiek nového korenia

cca 10–15 guličiek čierneho korenia

6 vetvičiek tymianu (alebo 1 ČL sušeného)

1 citrón (dobre umytý)

cca 200 ml horúcej vody alebo vývaru

200 ml smotany na šľahanie (min. 30%)

Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

Voliteľne: 1 ČL horčice, 1–2 ČL paradajkového pretlaku

Na podávanie:

Parená alebo žemľová knedľa

Brusnicový kompót alebo džem

Kúsok citróna a lyžička šľahačky (jemne sladená alebo nesladená)

Postup:

1. Príprava sekanej:

Najskôr si vo väčšej mise dôkladne zmiešame všetky suroviny – mleté mäso, cibuľu, cesnak, vajcia, strúhanku, majoránku, rascu, korenie a soľ. Potom rukami vypracujeme kompaktnú hmotu. Neodporúča sa miesenie príliš dlho, aby ostala sekaná šťavnatá.
Následne z pripraveného mäsa vytvarujeme na doske úhľadný bochník, ktorý odložíme bokom a pripravíme si základ omáčky.

2. Základ omáčky:

Medzitým si vo väčšom pekáči alebo hlbšom plechu rozohrejeme olej či masť. Keď je tuk horúci, pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju do sklovita.
Následne prisypeme kryštálový cukor a za stáleho miešania ho necháme mierne skaramelizovať do zlatohneda – dávame však pozor, aby sa nepripálil.
Keď je karamel hotový, pridáme mrazenú koreňovú zeleninu (bez rozmrazovania) a všetko spolu restujeme ešte asi 5 minút.
Voliteľne teraz môžeme primiešať aj horčicu a paradajkový pretlak, ktoré chuť omáčky krásne zvýraznia.

3. Pečenie:

Orestovaný základ rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča. Do stredu položíme pripravenú sekanú.
Potom okolo nej rozložíme celé koreniny – bobkový list, guličky čierneho a nového korenia, ako aj vetvičky tymianu.
Následne nakrájame dobre umytý citrón na plátky a uložíme ich na zeleninu.
Na záver podlejeme vývarom alebo horúcou vodou tak, aby bola zelenina jemne ponorená.
Pekáč vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 75 minút.
Počas pečenia odporúčame občas sekanú a zeleninu poliať výpekom, čím dosiahneme krásne zlatohnedú kôrku a šťavnatý vnútrajšok.

4. Dokončenie omáčky:

Po upečení najprv opatrne vyberieme sekanú a odložíme ju na teplé miesto – ideálne prikrytú alobalom.
Následne z výpeku odstránime všetky celé koreniny, tymian a plátky citróna.
Zvyšnú zeleninu s výpekom prelejeme do vyššieho hrnca a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.
Ak chceme omáčku naozaj jemnú, môžeme ju ešte precediť cez sitko.
Následne pridáme smotanu a všetko spolu zľahka prehrejeme – neprivádzame do varu.
Nakoniec omáčku ochutnáme a dochutíme podľa potreby – soľou, čerstvo mletým korením, kvapkou citrónovej šťavy alebo štipkou cukru pre vyváženie chutí.

Servírujeme s knedľou, brusnicami, kúskom citróna a kopčekom šľahačky. Tradičná kombinácia, ktorá nikdy nesklame! 😋

Dúfame, že si túto verziu obľúbeného jedla zamilujete rovnako ako my – šťavnatá sekaná, bohatá omáčka a poctivé prílohy vám zaručene vyčaria úsmev na tvári aj plné brucho. 💛

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=jUVr5Qa_cGY&ab_channel=Va%C5%99en%C3%ADsJan%C4%8Dou

Ďalšie chutné recepty: 

Veľkonočná rýchla budapeštianska nátierka na oslavu jari🌿

Nepečený čokoládovo-pudingový dezert ako stvorený na rodinný veľkonočný víkend

 

Reklamy