Toto sa nám bude hodiť na dlhé letné večery: 5 našich obľúbených grilovacích marinád na mäso, ktoré zvládne pripraviť každý: Lepšie sme dlho nemali!

Leto máme v plnom prúde a je to presne ten správny čas na grilovanie. Je to rozhodne príjemný spôsob, akým môžete stráviť mnohé letných večerov.

Reklamy

K tomu však patrí aj poriadne chutná marináda, ktorá je základom chutného mäska 🙂

Isto viete, že práve pri grilovaní má veľký vplyv na výslednú chuť marináda.

Grilovať môžete okrem všetkých druhov mäsa aj ryby, alebo syr. Rovnako tak marinád existuje veľké množstvo.

Skúste napríklad týchto 5!

Balkánska marináda

zloženie

  • 3 zelené papriky
  • 120-150 g koriandra
  • 650 ml jogurtu
  • Šťava z polovice citróna
  • soľ podľa chuti

Príprava

Opečte papriku a potom zložte a nakrájajte plátky. Zmiešajte misku jogurtu, citrónovú šťavu, soľ, plátky papriky, koriander a premiešajte. Naložte mäso a nechajte stáť v tejto zmesi najmenej 3 hodiny.

Olejová marináda

zloženie

  • 450 ml olivového oleja
  • 650 ml slnečnicového oleja
  • Šťava z polovice citróna
  • korenie
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 vetvičky šalvie
  • 1 strúčik cesnaku
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Príprava

Zmiešajte dva druhy oleja, pridajte citrónovú šťavu, korenie a bylinky, potom drvený cesnak a dobre premiešajte. Mäso naložte a nechajte stáť 3 hodiny.

Pomarančová marináda

zloženie




  • 1 pomaranč
  • 4 strúčiky cesnaku – rozdrvené
  • 2 čajové lyžičky sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička mletého kardamónu
  • 650 ml kyslej smotany
  • 250 ml majonézy
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Príprava

Nastrúhajte pomarančovú kôru a zmiešajte ju so šťavou z pomaranča, pridajte drvený cesnak, bazalku a kardamóm.

Pridajte smotanu, majonézu, soľ, korenie a premiešajte. Naložte mäso a nechajte stáť najmenej 4 hodiny.

Vínová marináda

zloženie

  • 200 g cibule
  • 150 ml vody
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 4 kúsky citrónovej trávy
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • soľ podľa chuti

Príprava

Cibuľu očistite a nakrájajte, umiestnite do misky s citrónovou trávou a prilejte vodu a víno.

Pridajte 1 čajovú lyžičku čerstvo mletého čierneho korenia. Zložky dobre premiešajte. Ak nemáte citrónovú trávu, môžete tiež použiť citrónovú kôru, len dodržte dávkovanie. Umiestnite mäso do tejto zmesi a nechajte stáť 4 hodiny.

Citrónová marináda

zloženie

  • 3 citróny
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zväzok rozmarínu
  • 250 ml olivového oleja
  • 750 ml slnečnicového oleja
  • čierna mäta pieporná
Príprava

Nakrájajte citrón, umiestnite ho do misky, pridajte cesnak a vetvičky rozmarínu. Prilejte dva druhy oleja a vmiešajte mätu.

Umiestnite mäso do tejto zmesi a nechajte stáť po dobu 2,5 hodiny.

Prajeme Vám dobrú chuť.

Zdieľajte tento super recept aj s vašimi priateľmi! Určite si tiež pochutnajú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku pre tie najlepšie recepty na každý deň.

zdroj: ketkes.comm

Vyskúšajte tiež:

Môj dedko vďaka tomuto nikdy nemá problém so škodcami na svojom ovocí a zelenine: Na rastlinky v jeho záhrade používal tento domáci postrek bez chemikálií!

Veľmi chutné jahodové kocky s čokoládovým cestom a vanilkovým krémom!

Reklamy