Leto máme v plnom prúde a je to presne ten správny čas na grilovanie. Je to rozhodne príjemný spôsob, akým môžete stráviť mnohé letných večerov.
K tomu však patrí aj poriadne chutná marináda, ktorá je základom chutného mäska 🙂
Isto viete, že práve pri grilovaní má veľký vplyv na výslednú chuť marináda.
Grilovať môžete okrem všetkých druhov mäsa aj ryby, alebo syr. Rovnako tak marinád existuje veľké množstvo.
Skúste napríklad týchto 5!
Balkánska marináda
zloženie
- 3 zelené papriky
- 120-150 g koriandra
- 650 ml jogurtu
- Šťava z polovice citróna
- soľ podľa chuti
Príprava
Opečte papriku a potom zložte a nakrájajte plátky. Zmiešajte misku jogurtu, citrónovú šťavu, soľ, plátky papriky, koriander a premiešajte. Naložte mäso a nechajte stáť v tejto zmesi najmenej 3 hodiny.
Olejová marináda
zloženie
- 450 ml olivového oleja
- 650 ml slnečnicového oleja
- Šťava z polovice citróna
- korenie
- 3 vetvičky rozmarínu
- 2 vetvičky šalvie
- 1 strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava
Zmiešajte dva druhy oleja, pridajte citrónovú šťavu, korenie a bylinky, potom drvený cesnak a dobre premiešajte. Mäso naložte a nechajte stáť 3 hodiny.
Pomarančová marináda
zloženie
- 1 pomaranč
- 4 strúčiky cesnaku – rozdrvené
- 2 čajové lyžičky sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička mletého kardamónu
- 650 ml kyslej smotany
- 250 ml majonézy
- soľ
- mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava
Nastrúhajte pomarančovú kôru a zmiešajte ju so šťavou z pomaranča, pridajte drvený cesnak, bazalku a kardamóm.
Pridajte smotanu, majonézu, soľ, korenie a premiešajte. Naložte mäso a nechajte stáť najmenej 4 hodiny.
Vínová marináda
zloženie
- 200 g cibule
- 150 ml vody
- 250 ml suchého bieleho vína
- 4 kúsky citrónovej trávy
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- soľ podľa chuti
Príprava
Cibuľu očistite a nakrájajte, umiestnite do misky s citrónovou trávou a prilejte vodu a víno.
Pridajte 1 čajovú lyžičku čerstvo mletého čierneho korenia. Zložky dobre premiešajte. Ak nemáte citrónovú trávu, môžete tiež použiť citrónovú kôru, len dodržte dávkovanie. Umiestnite mäso do tejto zmesi a nechajte stáť 4 hodiny.
Citrónová marináda
zloženie
- 3 citróny
- 1 strúčik cesnaku
- 1 zväzok rozmarínu
- 250 ml olivového oleja
- 750 ml slnečnicového oleja
- čierna mäta pieporná
Príprava
Nakrájajte citrón, umiestnite ho do misky, pridajte cesnak a vetvičky rozmarínu. Prilejte dva druhy oleja a vmiešajte mätu.
Umiestnite mäso do tejto zmesi a nechajte stáť po dobu 2,5 hodiny.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Zdieľajte tento super recept aj s vašimi priateľmi! Určite si tiež pochutnajú!
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku pre tie najlepšie recepty na každý deň.
zdroj: ketkes.comm
Vyskúšajte tiež: