Toto všetko dokáže každodenná konzumácia paradajok: Za túto radu musím ešte svojmu lekárnikovi poďakovať!

Paradajky sú jednou z najzdravších potravín na svete. V lete môžete jesť čerstvé, šťavnaté, aromatické exempláre v neobmedzenom množstve.

Reklamy

Má nespočetné množstvo pozitívnych účinkov na zdravie a o tých si dnes povieme.

Jedna stredne veľká paradajka obsahuje 22 kalórií, 0 gramov tuku, 5 gramov sacharidov a 1 gram bielkovín. Obsahuje veľa vitamínu C, kyselinu listovú, lykopén, betakarotén a luteín.

S jej pomocou môžeme dokonca aj predchádzať rakovine!

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov dokážu paradajky ľahko bojovať proti škodlivým voľným radikálom, takže je väčšia šanca vyhnúť sa rakovine.

Veľké množstvo betakaroténu a lykopénu, ktoré sa nachádzajú v paradajkách, sú veľmi užitočnými ochrannými látkami buniek a pomáhajú predchádzať vzniku rôznych typov rakoviny.

Podľa výskumov je častá konzumácia paradajok najúčinnejšia v prevencii rakoviny prsníka, prostaty a semenníkov.

Zdravá pokožka

Paradajky poskytujú ochranu pred škodlivým UV žiarením, čím redukujú vrásky spôsobené silnými slnečnými lúčmi.

Stimuluje tvorbu kolagénu a dodáva pokožke vitamín C, čím chráni jej štruktúru.

Reguluje krvný tlak

Pre obsah draslíka dobre pôsobí na krvný tlak, udržuje ho na úrovni, znižuje nadmerne vysoký krvný tlak.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Vďaka chrómu a vysokému obsahu vlákniny regulujú paradajky hladinu cukru v krvi.

Má vysoký obsah vitamínu A

Preto posilňuje zrak a poskytuje ochranu pred rôznymi očnými chorobami. Znižuje možnosť vzniku makulárnej degenerácie a symptómov vlčej slepoty.

Znižuje príznaky depresie

Vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej nielen znižuje prejavy depresie, ale pomáha aj prekonávať nespavosť a vďaka tomu môžeme byť oveľa vyrovnanejší.

Má účinok proti starnutiu

Tento efekt má opäť na svedomí lykopén, ktorý má podľa viacerých štúdií vlastnosti proti starnutiu a pomáha napríklad udržiavať pleť mladú a zdravú. V skutočnosti podľa štúdie dokonca chráni DNA. Konzumácia paradajok navyše stimuluje produkciu aminokyseliny karnitínu, ktorá dokáže zvýšiť schopnosť tela spaľovať tuk o 30 percent.

Sú užitočné pre budúce mamičky

Vysoký obsah kyseliny listovej chráni plod, ale je potrebné ju konzumovať denne.

Je užitočný aj pre diabetikov

Lykopén nachádzajúci sa v paradajkách môže podľa výskumov pomôcť obnoviť biochemickú rovnováhu v tele diabetikov. Navyše, častá konzumácia paradajok môže pomôcť predchádzať mŕtvici a výrazne znížiť možnosť vzniku srdcových ochorení.

Mohlo by Vás tiež zaujímať:

Výborný a overený, ľudový recept, vďaka ktorému sa mi podarilo vo veľkej miere zbaviť pigmentových škvŕn
TOTO sú skutočné a hlavne pravdivé slova neurológov, ktorí dvíhajú varovný prst: Toto by mala vedieť každá žena

 

Reklamy