Dnes sme si pre Vás pripravili výbornú dobrotu, ktorá si Nás získala doslova na prvé zakusnutie.
Jedná sa o fajnový makový koláčik so slivkovým džemom.
Chutí naozaj skvele!
Pripravte si aj vy túto dobrotu a nebudete ľutovať!
Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať tieto ingrediencie:
Na cesto budeme potrebovať:
- hladká múka – 200 g
- maslo – 150 g
- cukor – 50 g
- žĺtky – 2 ks
Na slivkovú vrstvu budeme potrebovať:
- slivkový lekvár
Na makovú náplň budeme potrebovať:
- mletý mak – 200 g
- cukor – 100 g
- mlieko – 150 ml
- žĺtky – 3 ks
- citrónová kôra – 1 z citróna
- rumová esencia – 1 lyžica
- škorica – 1 lyžička
Na bielkový sneh budeme potrebovať:
- bielky – 5 ks
- cukor – 100 g
Takto budeme v recepte postupovať:
- Zmiešame hladkú múku s maslom, práškovým cukrom a dvoma žĺtkami. Vytvarujeme z cesta guľu, zabalíme ju do igelitu a vložte do chladničky, kde bude čakať.
- Nalejte mlieko do hrnca a priveďte ho do varu. Pridajte namletý mak, cukor a citrónovú kôru, škoricu a rumovú esenciu a dobre premiešajte. Akonáhle sa zmes bude blížiť k varu a stiahnite zmes z kachlí.
- Vychladené cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 20 x 30 centimetrov.
- S pomocou papiera na pečenie cesto preložte na plech a povrch cesta potrite slivkovým lekvárom.
- Na lekvár rozotrite makovú náplň, urovnajte ju do roviny a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C , v ktorej budeme piecť 25 až 30 minút.
- Kým sa cesto pečie, vyšľahajte bielky do tuhej peny a za stáleho miešania postupne pridávajte cukor a pokračujte v miešaní, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne Vám hladká a lesklá penivá hmota.
- Dopečené cesto vyberte z rúry, na makovú vrstvu rozotrite bielkovú penu, vidličkou vytvorte na povrchu ozdobné vlnkovanie a vráťte tortu späť do rúry. Znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 10 minút. Akonáhle povrch bielkovej peny zozlatne, môžete tortu vybrať z rúry.
Video recept:
Máme hotovo.
Mňam.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Zdieľajte tento recept a potešte svojich priateľov, ktorý si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na Našu stránku pre nové recepty na každý deň.
zdroj: youtube/ Szilvi Szécsi
Vyskúšajte tiež tieto recepty:
Jemné, domáce rohlíčky z kyslej smotany pripravené za 20 minút: Doslova sme si ich zamilovali!
VIANOČNÝ bielkový krém, ktorý sa mi vždy hodí do všetkých sviatočných zákuskov! Chutnejší nepoznám!