Víkendový obrátený koláčik s jablkami, čokoládou a kyslou smotanou

Jablká sú veľmi chutným, obľúbeným a dobre dostupným ovocím. Ak premýšľate nad ich využitím teraz, v čase jesene, kedy je ich prebytok, ponúka sa ako zaujímavá možnosť príprava dezertu, ktorým je obrátený koláč s jablkami, čokoládou a tiež kyslou smotanou

Reklamy

Nielen že skvele chutí, ale je tiež veľmi jednoduchý na prípravu. Aký je recept?

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

Najprv je potrebné dať dohromady suroviny na samotný základ. Teda na cesto koláče. To je celkom jednoduché a využívajú sa na neho v podstate klasické suroviny, ako keď sa pečie akýkoľvek iný múčnik. Je potrebné si pripraviť:

  • 4 vajcia
  • 180 g polohrubej múky
  • 180 g cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 dl oleja
  • kakao

Olej môže byť podľa potreby nahradený aj klasickú vodou, rovnako ako je možné vodu použiť v určitom pomere k oleju. Množstvo kakaa je volené ako podľa chuti, tak aj podľa záujmu o celkovú farbu koláča. Teda jeho cesta.

Okrem samotného základu v podobe cesta je treba pripraviť aj suroviny na jeho polevu. Aj jej príprava je podobná ako u cesta celkom jednoduchá. Tým hlavným, čo je potrebné si pripraviť, sú dané ingrediencie:

  • 2 balenia vanilkového pudingu
  • 6 dl mlieka
  • 1 vanička nízkotučného tvarohu
  • 2 kelímky kyslej smotany
  • 2 tabuľky čokolády na varenie
  • cukor

Aj tu platí, že množstvo cukru je vhodné dávkovať podľa chuti. Množstvo mlieka môže byť v prípade potreby vyššia, ale aj nižšia . A to v závislosti na aktuálnej konzistencií vrstvy koláča, ktorá by nemala byť ani príliš tuhá, ani príliš tekutá,

Jablká ako prvé

Keďže pečieme obrátený koláč s jablkami, bude ľahko iný aj samotný postup prípravy. Najprv sa totiž na plech pokladajú jablká. Tie je potrebné najprv olúpať, následne je potrebné zbaviť ich jadierok a ako posledné je nutné ich nastrúhanie. Potom je vhodné ich dochutenie, a to cukrom. Pridať je však možné aj škoricu, cukor, alebo trochu vanilky. Túto zmes je potreba rozotrieť do spodku pekáča. Ten je vhodné buď vytrieť maslom, alebo ešte lepšie použiť papier na pečenie. Vďaka nemu bude eliminované prípadné pripekanie koláča na plech. Tiež sa bude ľahšie obracať.

nasleduje cesto

Druhým krokom je príprava cesta. Začína sa klasickým postupom, kedy sa spoločne začne šľahať múka a prášok do pečiva, ku ktorej sa začnú pridávať žĺtky, ktoré možno zmiešať s cukrom. Pre dosiahnutie optimálnej konzistencie je treba tiež pridávať olej a vodu. Tu by malo dochádzať k pozvoľnému prilievania, aby sa podarilo vytvoriť konzistenciu, ktorá bude tiahla, ale nie príliš tekutá. Akonáhle má cesto optimálnu konzistenciu, prichádza pravý čas na to, že sa začnú šľahať bielky, a to na sneh. Ten sa jemne do cesta vmieša a tým je pripravené aj to. V tú chvíľu sa cestom zaleje vrstva jabĺk, ktoré sú na plech. Ideálne je zabezpečiť, aby malo cesto po celom plechu rovnakú výšku.

Piecť pri klasickej teplote

Nasledujúce činnosť už odvedie rúra. Tú je vhodné si počas prípravy cesta predhriať, a to na celkom obvyklých 175 stupňov Celzia. Ideálne je teplovzdušná rúra. Pokiaľ nie je k dispozícii, mal by byť zapnutý tak hornej, tak i spodný ohrev. Akonáhle je teplota dosiahnutá, je plech umiestnený do rúry. A to priamo do jej stredu. Piecť by sa mal obrátený jablkový koláč zhruba 15 – 20 minút. Je potrebné kontrolovať farbu. Akonáhle začne hnednúť, je hotovo. V tú chvíľu sa plech vyberie a koláč sa nechá vychladnúť. Ideálne za alebo na balkóne.

Príprava krému

Predposledný fáza súvisí s prípravou pudingového krému. Základom je puding varený podľa návodu. Akonáhle ľahko vychladne, je možné vmiešať tvaroh a tiež kyslú smotanu. Následne je potrebné celú zmes naliať a potom rozotrieť po už upečenom koláči. Ešte pred tým je nutné ho otočiť. Preto, aby cesto bolo následne vo sodný časti a v dobrí bola jablká, na ktoré sa bude samotný krém nanášať. Všetko sa nechá opäť stuhnúť, až na teplotu niekoľkých málo stupňov Celzia.

Príprava a použitie polevy

Posledným krokom už je len použitie polevy. Na tú sa využijú zostávajúce ingrediencie, v podobe čokolády na varenie. Tú je ideálny klasicky rozohriať v hrnci, ktorý bude vo vodnom kúpeli. Eliminuje sa tak pripálenia. K čokoláde sa následne pridá zostávajúce kyslá smotana, čím sa nielen zjemní konzistencia, ale výškou sa aj množstvo a unikátne sa aj zmien í chuť. Potom stačí čokoládu naliať na stuhnutú buchtu a nechať rozotrieť. Posledným krokom je opäť nutnosť vychladenie. Potom stačí nakrájať a servírovať.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: coolinarika.com

Reklamy