Chleba bez droždia a vajec? To snáď ani nie je možné, hovoríte si. Ale je! Už teraz si môžete urobiť domáci chlieb, ktorý je chutný, zdravý a to hlavne preto, že viete, čo si do neho dávate a urobíte si ho presne podľa vašich chutí.
Nepotrebujete ani droždie, s ktorým sa mnohým zle pracuje a ani vajcia. Nie je tam ani kypriaci prášok, iba jedlá sóda, tak ideme na samotný recept!
Ingrediencie
250 g hladkej múky
250 g celozrnnej hladkej ražnej múky (môžete použiť aj špaldovú)
lyžička soli
lyžička sódy bikarbóny
400 g kefíru alebo jogurtu
2 lyžice medu
ľubovoľné: vlašské orechy, semienka (slnečnicové, tekvicové, ľanové atď.), ďalšie orechy ako napríklad pistácie, sušené ovocie (figy, brusnice), syr (najlepšie chedar)
Postup na domáci chlieb
- Zmiešajte obe múky, pridajte soľ a sódu bikarbónu a premiešajte.
- Pridajte kefír alebo jogurt a med, nakoniec všetky ľubovoľné ingrediencie.
Pozor, ak ich zvolíte moc, možno budete musieť pridať kefír / jogurt, aby cesto šlo spojiť a príliš sa nesypalo. Spracujte cesto a vytvorte veľký bochník alebo napríklad dve podlhovasté baletky, tvar je na vás.
- Potom chleba umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Ak budete chcieť, môžete na ňom skúsiť urobiť nejaké ozdoby.
Vezmite ostrý nôž, namočte ho do vody a tvorte jemné rezy na povrchu chleba. Musia byť dosť hlboké, vytvorte napríklad klas.
- Pečte pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
- Chlieb kontrolujte a až sa vám bude zdať na povrchu akurát, radšej ho skontrolujte vnútri, má tendenciu sa nedopiecť, aj keď vám príde, že musí stopercentne byť. Vezmite špajľu a klasicky do chleba pichnite. Ak je suchá, je hotovo.
- Nechajte vychladnúť a krájajte na plátky. Úplne výborný je s tuniakovou alebo bryndzovou nátierkou a alebo len tak s maslom a pažítkou.
Dajte nám vedieť, ako vám tento domáci chlieb chutí.
Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi.
Ak sa Vám článok páčil alebo ste sa dozvedeli niečo nové – zdieľajte ho, alebo podporte Like-om. Čím viac zdieľaní, tým väčšia motivácia pre nás, písať dobré správy každý deň.
Napíšte nám komentár! Vaše názory sú vítane!